Etiketter

Acaena microphylla kupferteppich adventsljus ajunga reptans akleja alchemillamollis alchemist alunrot amaryllis Aquilegia viridiflora astilbe astrantia major benved berberis bergenia blodfläder blommig fredag bokhäck boll-x bronsfänkål brun taggpimpinell brunette brunnäva buxbom chocolate soldier cikoria clematis cypress daggkåpa daglilja dahlia dammen doftpelargon elefantgräs entrerabatten eucalyptus fekor fetknopp fikonträd fjärilsbuske fototävling frilandshibiskus Fritillaria meleagris funkia Geranium phaeeum glaspärlebuske grodor gräsmatta gullregn happy first love hassel helichryssum hortensis hosta hyacint hyacinter hybridkejsarolvon hydrangea arb invincibelle häggmispel höstanemon höstsilverax höstöga idegran inez iris isranunkel jack frost julros järnek katalpa katsura kaukausisk förgätmigej kebnekajse kirskål klätterbenved kopparstarr kungsängslilja kärleksört lavendel ligularia ligularia dentata desdemona ljung lungört lysimachia atropurpurea lönn magnolia malus domestica golden hornet maskros million bells min lilla trädgård mint frost moodboard mossa murgröna mördarsnigel new dawn nora barlow näckrosor näva olivträd olvon ormbunke ormpil ormskägg ormöga ornithogalum palace purple palmlilja panteramaryllis paradisbuske peace pelargon perukbuske petunia pion plymspirea plättar i luften praktnäva praktvädd prydnadsapel prärien pumpa ricin ringblomma rododendron rosor rringblomma rödbladig revsuga rödlysing rönnsumak salza sambucus nigra black lace samobor schneewitchen sedum silverpäron skogsaster slingerpilört snödroppar snötörel solros spansknäva sparvhök stenparti stjärnflocka strutbräken summer snow tagetes taklök The alchemist thuja trappa tulipa turkestanika tulpaner vallmo viburnum burkwodii vildvin vindruvor vintergäck viol woodland x-boll yucca filamentosa

torsdag 26 augusti 2010

Trevligare gäster...
...fick jag idag. Kanske de också liksom ni hade läste i bloggen igår och ville hjälpa till att jaga sniglarna.Tack alla ni som läste och gav goda råd och tack för er medkänsla....
Hittade en bra sida om Mördarsniglar,,,länk finns i högerkanten.
Det kändes skönt att läsa att sniglarna inte gillar hårda läderartade blad speciellt mycket. I den stora trädgården  finns ju mycket Rododendron och mycket murgröna och en del buxbom....vet dock  inte om man räknar rosornas blad som läderartade. Magnoliornas blad sitter ju högre upp och jag antar att sniglarna inte klättrar upp i träden för att äta om det finns mat på marken...fast det var ju det där med att aldrig säga aldrig...hmmm...

Jag hittade lika många sniglar idag som igår...ett fyrtiotal alltså. 


Har lyft på många växter idag och letat under bladen...hittade flest Sniglar under nävorna och under kattmyntan.
De lär gilla aromatiska växter.
Men jag hittade på andra ställen också. I och omkring komposten tex....
Trädgården har två stora öppna komposter...hmmm...
Kan man använda det som finns i dem...???...hmmm...
 Efter snigeljakt och rabattstädning möblerade jag om lite i vänsterkanten i rabatten  på bilden.
Tog bort några nävor och satte dit Daggkåpa istället, tillsamman med de gula (som jag just nu inte alls kan komma på vad de heter) Så nu är den rabatten mestadels gul och rödaktig....utom när Pionerna och Irisarna blommar för de är vita.
Fortsättning på snigeljagandet lär väl följa...får väl lägga in några kvällspass i schemat också....hmmm...14 kommentarer:

 1. Ojojoj!! Sådana massor av sniglar som du har nu, de verkligen ynglar av sej....från att inte det har funnits några alls och till nu....
  Myskankor ska äta dem har jag hört, skaffa ett gäng vet já....

  Är det kanske Rudbeckia Goldsturm du har där??? det gula alltså ;)

  SvaraRadera
 2. Åh... igelkottar som är så fina... Ja, det var betydligt trevligare gäster..... Det är bra att du berättar på bloggen om dina nyupptäckta erfarenheter av sniglarna och vad de äter och vad du gör. Det är inte så många som gör det... Jag känner att jag behöver förbereda mig... Förr eller senare hittar de till mig också.... Och då kan jag ha dina erfarenheter i bagaget... Super... och tack!

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 3. Usch då, jag hade helt missat ditt förra inlägg om att du fått snigelproblem. Jag har ingen erfarenhet, några små vanliga ser jag nu och då, men det är allt. Men Igelkottarna är desto trevligare, tyvärr har vi inte sådana, de skulle ju gärna få rumstera här med! Lycka till på snigeljakten. Hälsn mimi

  SvaraRadera
 4. Jag tänkte skriva ner några punkter om sniglarna och maila till dig men såg, att du hittat en seriös länk och när jag blev upptagen med annat så jag sköt på det.
  Hade några tankar och erfarenheter, som inte fanns i länken men funderar nu på att göra ett litet inlägg om mina erfarenheter även om jag inte har några problem med sniglarna just nu (peppar, peppar, ta i trä…). Jag har levt med dem i drygt 20 år och hade en verklig plåga under några år. Sedan avtog det utan att jag kan hitta någon bra förklaring. De senaste 2 åren har de nästan inte alls synts till men det beror ju också på värmen och torkan. Men det finns några och jag är hela tiden på min vakt, för jag vet ju, att med ’bra’ förhållanden så lär de nog komma tillbaka.
  Några korta svar till dina frågor i dagens inlägg om någon annan också kan ha nytta av det:
  Sniglarna vilar oftast inte där de äter. På dagen kan man hitta dem på svala och fuktiga platser, som invid stenar och stubbar, under krukor, brädor el påsar/plastsäckar mm. Men också inne i plantor, som de då inte brukar äta av, som tex nävor, daggkåpa och allehanda gräs och ormbunkar. Men också i murgröna som växer på marken. Och hos mig den åt de av även om bladen är tämligen hårda.
  Jag har sett sniglar uppe i buxbomen men inga direkta skador. Kanske städade de.
  Och jo, de kryper högt upp i både häckar och upp på trädstammar. Finns det något gott och de är hungriga, så är det inget problem. Fläder var förresten en klar favorit hos oss.
  Komposten: Det sägs, att en välskött kompost är för varm för att det ska finnas sniglar i den men i utkanterna trivs de. Och runt komposten. Det är ju rena gottebordet. Risken med att använda kompostjorden om du sett sniglar runt komposten, är förstås att du flyttar sniglar till andra ställen i trädgården men de lär nog komma dit ändå. En avvägning.
  Till sist var rädd om igelkottarna. De äter ägg och troligen också småsniglar. Myskankor betackar jag mig för. Som det stod i din länk är erfarenheterna olika. Men mina ankor gjorde mycket mer skada än nytta. De åt växter och de trampade ner växter. Deras avföring fanns överallt och de var produktiva…. Och de åt inte sniglarna om det fanns annat. Men det var rysligt trevliga och sociala fåglar men det är ju en helt annan sak.

  SvaraRadera
 5. Fina gäster, hoppas de äter upp alla sniglar..

  SvaraRadera
 6. Igelkottarna är så söta. Det vore verkligen bra om de tuggade i sig lite sniglar också. Hoppas du får mindre att plocka.

  SvaraRadera
 7. Tror att igelkottar äter sniglar.
  Här har det lugnat ner sig med sniglar faktiskt.
  Fin bild på igelkottarna.
  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera
 8. Jag ska prata snällt med Igelkottarna så de stannar kvar och några ankor blir det inte....Men det känns bra att samla på sig kunskap om hur man ska bemöta de små inkräktarna ;)) Tack snälla gulliga Eva...ska lusläsa ditt inlägg när det kommer. På tal om löss så tänkte jag faktiskt när jag gick och kikade efter sniglarna under alla växter att det var som att luskamma trädgården....Och kanske det är som med lössen....noga kontroll varje dag och mekanisk utrotning som är det allra bästa för att bli kvitt dem...
  Och faktiskt lite samma panik och äckelkänsla också ;))

  SvaraRadera
 9. Men så fint du har förnyat din bloggs lay out!
  Jisses så grann header! Och vilka fiiiina bilder! Wow!
  Jag börjar också tröttna på min gråa bakgrund - kanske dags snart att förnya sig...;))!/Anja

  SvaraRadera
 10. Jag tror faktiskt att igelkottar äter sniglar. De äter mask i alla fall. När sniglarna smaskat runt i komposten så lär de säkert ha lagt ägg där också... inte roligt när krypen äter i trädgårdarna.

  SvaraRadera
 11. Fy vad träligt med sniglarna, hade problem för några år sedan men i år har det varit bra. Fin bild på igelkottarna//Britt

  SvaraRadera
 12. ♥♥ Olá, amiga!
  Que lindo!
  Que delicadeza!...
  Seus trabalhos são encantadores.♥♥
  Bom fim de semana!...
  ♥ ...com tudo de bom!
  Beijinhos.
  ♥ Itabira
  Brasil ♥♥

  SvaraRadera
 13. Å, igelkottar, de måste vara sända av en högre makt!
  Jag har också fått in mördarsniglar i år. De är fruktansvärt äckliga och fruktansvärt många. Jag kan ha ihjäl 250 en kväll och sen gå ut nästa kväll och ta lika många.
  Men vi har haft dem i vår trädgård i Skåne i många år, och det verkar som att de blir färre till antalet så småningom. Så det är väl bara att härda ut och koncentrera odlandet på sådant som de inte gillar.

  SvaraRadera
 14. Igelkottarna käkar nog upp en del av de där eländessniglarna!!
  ha en skön vecka.

  SvaraRadera