Etiketter

Acaena microphylla kupferteppich adventsljus ajunga reptans akleja alchemillamollis alchemist alunrot amaryllis Aquilegia viridiflora astilbe astrantia major benved berberis bergenia blodfläder blommig fredag bokhäck boll-x bronsfänkål brun taggpimpinell brunette brunnäva buxbom chocolate soldier cikoria clematis cypress daggkåpa daglilja dahlia dammen doftpelargon elefantgräs entrerabatten eucalyptus fekor fetknopp fikonträd fjärilsbuske fototävling frilandshibiskus Fritillaria meleagris funkia Geranium phaeeum glaspärlebuske grodor gräsmatta gullregn happy first love hassel helichryssum hortensis hosta hyacint hyacinter hybridkejsarolvon hydrangea arb invincibelle häggmispel höstanemon höstsilverax höstöga idegran inez iris isranunkel jack frost julros järnek katalpa katsura kaukausisk förgätmigej kebnekajse kirskål klätterbenved kopparstarr kungsängslilja kärleksört lavendel ligularia ligularia dentata desdemona ljung lungört lysimachia atropurpurea lönn magnolia malus domestica golden hornet maskros million bells min lilla trädgård mint frost moodboard mossa murgröna mördarsnigel new dawn nora barlow näckrosor näva olivträd olvon ormbunke ormpil ormskägg ormöga ornithogalum palace purple palmlilja panteramaryllis paradisbuske peace pelargon perukbuske petunia pion plymspirea plättar i luften praktnäva praktvädd prydnadsapel prärien pumpa ricin ringblomma rododendron rosor rringblomma rödbladig revsuga rödlysing rönnsumak salza sambucus nigra black lace samobor schneewitchen sedum silverpäron skogsaster slingerpilört snödroppar snötörel solros spansknäva sparvhök stenparti stjärnflocka strutbräken summer snow tagetes taklök The alchemist thuja trappa tulipa turkestanika tulpaner vallmo viburnum burkwodii vildvin vindruvor vintergäck viol woodland x-boll yucca filamentosa

onsdag 25 augusti 2010

Man ska aldrig....
...säga aldrig. Titta vad jag upptäckte i rabatterna idag när jag skulle göra fint. En massa sniglar...hittade ca 40 stycken...och då har jag gått över en femtedel av rabatterna.
Nu är min undran...är detta de illa beryktade mördarsniglarna....eller en snällare variant. Jag har inte hittat några skador på växtligheten...än. Men jag har ju en hel del mer att gå igenom.
Vad tror ni?
Varför man aldrig ska säga aldrig? Jo för att jag skrev häromdag i prästgårdsevas blogg att jag hittils inte haft problem med sniglar....typiskt va....

12 kommentarer:

 1. Jag tror det är de spanska mördarsniglarna!!

  Så trist att få in dem i trädgården.......

  SvaraRadera
 2. Alla sniglar äter väl på det som odlas. Har du helt plötsligt så många som 40, är det nog den s.k. mördarsnigeln.
  /Ruben

  SvaraRadera
 3. Usch, de är så äckliga, synd att de kommit till dig, jag ska inte säga aldrig...

  SvaraRadera
 4. Vi fick mördarsniglar i vår trädgård för några år sedan - och året efter var de borta igen, trots att det verkligen fanns otroliga mängder. Våra var helsvarta, men jag vet inte om de finns i olika färger.

  SvaraRadera
 5. Neeeej, så tråkigt!
  Tyvärr måste jag säga, att jag tror, att det är den spanska skogsnigeln, som hittat till dig.
  Den är förvisso till utseendet identisk med vår inhemska skogssnigel som den är nära släkt med och kan bara identifieras genom dissektion (av experter, som inte heller de kan se skillnaden genom att bara titta på en snigel). Det mest påfallande är just, som Ruben säger, att de dyker upp i så stora antal och har ni inte haft skogssniglar tidigare så......

  Alla sniglar äter både växter och växtavfall. Det är antalet sniglar som gör, att 'spanjorena' orsakar så stor skada, eftersom de blir så ohyggligt många.

  Bäst ser man dem och kan plocka dem i skymningen och därefter, när de är aktiva och letar mat men då är ju inte du i trädgården. För jag förmodar, att det är i Den stora trädgården du hittat dem. Men om man vet var man ska leta, kan man hitta dem på dagen också. Jag hör av mig.
  Eva

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Tror tyvärr att det är den där kända spanjoren som kommit till dig. Jag har massor som du redan vet men min trägård är ändå grön.
  Fina bilder men äckiga sniglar.
  Lycka till med jakten och glöm inte snigelfritt intensivt till våren. Det bromsar upp ordentligt.
  Annika

  SvaraRadera
 7. Ja det är väl bara att bita i det sura äpplet.....
  Ska fortsätta jakten idag. Blääää...jag gillar ju djur, och det finns trevligare sätt att använda sekatören på ;))
  Kan kanske få dom till att äta upp kirskålen...

  SvaraRadera
 8. Så trist!!! Men attans vilka fina bilder du tagit på dom vidriga små liven.

  Kram Maria

  SvaraRadera
 9. Ååh... så trist med SNIGEL!! Hoppas du får snabbt bort dom ur din trädgård!
  Jag skrev i ngn kommentar här under sommaren, att mördarsnigeln finns inte (!) mina trakter och ganska snart därefter läste jag på dagstidningen att den förekommer här också ca 6 mil ifrån mig. Huuu... hemska tanke!
  Hur fungerar snigelfällorna som det verkar finnas många varianter utav?
  Ha det gott, trots snigelupptäckten! /Bea

  SvaraRadera
 10. Näe..... såå tråkigt...... MEN, vi ska inte låta oss besegras av dessa inkräktare.... Lite ätet på kan man ju leva med, men om hela trädgården blir kaläten är det inte så kul längre....

  Jag brukar också säga som du att vi inte har dessa sniglar, de finns här uppe men är inte totalt utbredda och har skådats på enskilda ställen bara. Och inte hos mig.... Men så säger sonen igår vid middagsbordet att han trampat ihjäl en som ser ut som den spanska i färg och storlek på gatan utanför hans kompis.... Vilket är inte så långt från där jag bor..... Jag blev rejält skärrad.... Men nu när jag läser Evas kommentar ovan säger hon ju att vår inhemska också är brun, jag som alltid trott den är svart och att man kunnat skilja dem åt på det sättet.. Hrmmm..... då skulle det kunna vara en vanlig skogsnigel sonen hade ihjäl.....

  Det är inte någon tröst, men det är ju rätt många som har denna snigel i sina trädgårdar och det går det också. Där finns det massor av erfarenheter att lära sig av gissar jag.

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 11. Fy och usch det var inte roligt.
  Jag har då inte den varianten som tur är men man vet ju aldrig de kan ju komma hit ochså.
  Men visst har jag sniglar i rabatterna och speciellt nu när det är fuktigt och det finns många gosiga blad att äta av. De om jag ser är en liten ljus sort som är ca 1 - 1,5 cm.

  Ha en riktigt fin fortsättning på veckan.

  Kramen/Gunilla

  SvaraRadera
 12. Sätt ner plastskålar med öl i jorden! Där dränker de sig! De otäckingarna har jag inget förbarmande med!
  På dem bara! - var envis, klipp eller fånga i dessa ölfällor.
  Hälsn Lena

  SvaraRadera