Etiketter

Acaena microphylla kupferteppich adventsljus ajunga reptans akleja alchemillamollis alchemist alunrot amaryllis Aquilegia viridiflora astilbe astrantia major benved berberis bergenia blodfläder blommig fredag bokhäck boll-x bronsfänkål brun taggpimpinell brunette brunnäva buxbom chocolate soldier cikoria clematis cypress daggkåpa daglilja dahlia dammen doftpelargon elefantgräs entrerabatten eucalyptus fekor fetknopp fikonträd fjärilsbuske fototävling frilandshibiskus Fritillaria meleagris funkia Geranium phaeeum glaspärlebuske grodor gräsmatta gullregn happy first love hassel helichryssum hortensis hosta hyacint hyacinter hybridkejsarolvon hydrangea arb invincibelle häggmispel höstanemon höstsilverax höstöga idegran inez iris isranunkel jack frost julros järnek katalpa katsura kaukausisk förgätmigej kebnekajse kirskål klätterbenved kopparstarr kungsängslilja kärleksört lavendel ligularia ligularia dentata desdemona ljung lungört lysimachia atropurpurea lönn magnolia malus domestica golden hornet maskros million bells min lilla trädgård mint frost moodboard mossa murgröna mördarsnigel new dawn nora barlow näckrosor näva olivträd olvon ormbunke ormpil ormskägg ormöga ornithogalum palace purple palmlilja panteramaryllis paradisbuske peace pelargon perukbuske petunia pion plymspirea plättar i luften praktnäva praktvädd prydnadsapel prärien pumpa ricin ringblomma rododendron rosor rringblomma rödbladig revsuga rödlysing rönnsumak salza sambucus nigra black lace samobor schneewitchen sedum silverpäron skogsaster slingerpilört snödroppar snötörel solros spansknäva sparvhök stenparti stjärnflocka strutbräken summer snow tagetes taklök The alchemist thuja trappa tulipa turkestanika tulpaner vallmo viburnum burkwodii vildvin vindruvor vintergäck viol woodland x-boll yucca filamentosa

söndag 7 oktober 2012

Dags att planera....

.....vinterförvaringen.


Det lilla fikonträdet....


...och eucalyptusen tänker jag sätta in i en hörna på altanen.


Men olivträdet vet jag inte riktigt hur jag ska ordna för.
Orangeriet lyser med sin frånvaro och då återstår två alternativ.
Det ena är tvättstugan som är relativt sval men ganska mörk.
Det andra är att sätta det lilla trädet i köket och behandla det som en krukväxt eftersom där får det både värme och ljus.
Vad tror ni är viktigast för olivträdet? Svalka eller ljus.

17 kommentarer:

 1. Svårt...Jag vet att Bo Rappne pratade om just olivträd när jag lyssnade på honom en kväll. Han sa att om man har dom inne så dör de, sakta men säkert. Det tar ett par år men de blir svagare och svagare. Men om det är bättre att ha dom svalt och mörkt har jag inte en aning om... Ledsen att jag inte kunde hjälpa dig mer :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Tyvärr kan jag inte hjälpa dej heller
  men vilka härliga bilder i förra inlägget
  ha det så bra
  maggan
  hoppas att nån kan komma med lite hjälp

  SvaraRadera
 3. Ja, tyvärr är det väl snart dags...

  Svårt med olivträdet. Jag har aldrig lyckats med dem inomhus men min lilla mamma har har ett som hon har ute sommarhalvåret och inne vinterhalvåret som stormtrivs. Vill minnas att hon sagt att det dricker rätt mycket......

  Klart du ska ha en Ullungrönn! :)

  SvaraRadera
 4. Hm det där är inte lätt. Jag tror att du kan ha det i köket under den tiden det är riktigt kallt. Lyft ut de när det är +grader ute. Jag borde också börja planera på logistiken av växterna inför vintern.
  Ja vi skall skaffa turbiner så att vi kan alstra egen el men det är svårt att hitta så små som vi skall ha. Den dag vi får el där så har jag ett växthus som har värme på vintern och det längtar jag till mån du tro...Känns som om det ligger långt fram i tiden just nu.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 5. Tror hellre det vill ha svalka än ljus, men förstås helst ljust och svalt. Tål en del minus, så ha det ute skyddat så länge det går... kanske hela vintern hos er?
  Kram

  SvaraRadera
 6. Hihi....hittade just en lösning. Samma lösning som Claus Dalby använder sig av.
  http://www.blomsterhotellet.dk/
  Men det blir måhända både omständigt och dyrt för en enda planta :)))

  SvaraRadera
 7. Jag övervintrade ett olivträd i vårt mörka svala förråd. Eller svalt, snarare svinkallt. Men det klarade sig. Tror alltså att det är värre att det har det för varmt än för mörkt. Nu var ju mitt ett reaexemplar som jag vågade experimentera med, det skulle jag nog inte vågat med ett större och finare träd.

  Så mysigt med ert tältande på Söderåsen. Det är sådant man sparar i hjärtat för alltid. :) Kram Hanna

  SvaraRadera
 8. Jag har övervintrat mina olivträd som krukväxter inomhus. Två av dem har överlevt, det ena tre vintrar, det andra två - och de kommer att få samma behandling i år! Sedan hoppas jag bara på det bästa! Jag tycker de är så fina inne, så jag chansar gärna och hittills har det gått bra för två av tre olivträd!

  Lycka till - både du och jag! :)

  Kram // AH

  SvaraRadera
 9. Ingen aning. Värmen tror jag är förödande dock. Oh. Tänk om man hade ett orangeri. Eller en inglasad veranda. Så mycket enklare det skulle bli :-))

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 10. Jag vinterförvarar mitt olivträd i garaget, +15° och ganska mörkt. Inte alls bra förhållanden men det går. Förra vårvintern gjorde jag misstaget att ge det lite för mycket vatten vid ett tillfälle när det torkat ut lite för mycket och då började bladen rasa av och jag trodde det var kört. Det kom igen, men är inte helt fräscht. Jag ska försöka fixa en bättre belysning till garaget, så tror jag förutsättningarna blir bättre. Sedan försöker jag flytta det ut och in så mycket det går. Och har det ute till det bli ca -6°. Lycka till med ditt träd.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 11. Jeg har hatt oliventre innomhus i mange år. Jeg har den stående i rom som holder rundt 10 grader celsius. Kanskje du kan benytte belysning og timer i et klaldt rom? Oliven tåler ikke frost.. Mine to oliventrær blir større og flottere for hvert år. Jeg har dem i trädgården hver sommer.
  Lykke til! :-D

  SvaraRadera
 12. Att ha dem svalt, tror jag är det bästa.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 13. Jag har förvarat mitt olivträd i en hörna utomhus (under tak) i flera år. Står intill en mur och en uthusvägg, har staplat lite trädgårdsmöbler framför som vindskydd... Nu har jag planterat det på friland och ja, jag tror att jag chansar och ser om det klarar vintern. Kanske skydda med något, vad? Fikonet står sedan förra året planterat vid en mur, klarade vintern bra och visar stor växtkraft. Ja, tror att svalka är viktigt. Kanske kan du fixa någon belysning i tvättstugan?

  SvaraRadera
 14. Usch, det är svåra val vi står inför! Jag har provat att ha dem i kallväxthuset med gott resultat ända tills de två senaste ovanligt kalla och långa vintrarna - då dog både fikon och olivträd =( Nu har jag lyft in olivträdet i huset men jag tror egentligen att det mår bättre av att stå svalt... Jag funderar därför på om jag ska ställa det i växthuset tillsammans med fikonet(det nya fikonet lär nog tåla en riktigt kall vinter) ändå och OM vi får en lika kall igen vinter bygga in det med frigolitskivor som väggar och fiberduk som tak - det borde fungera!

  SvaraRadera
 15. Jag höstplanerar också och det gör jag som så att jag förpassar mina ömtåliga växter till min svägerska som har växthus, mycket praktiskt!

  Du har tagit så fina bilder och fikonbladen är underbara!

  Agneta kram

  SvaraRadera
 16. Svalka med ljus! Så vill olivträd ha det. Så nära noll det går och med en växtlampa. Jag har alla mina i källaren, runt + 10 och med växtarmaturer över. Även citrus, nerium, buxbomsklot, kamelior, myrten, rosmarin, en ohärdig trädormbunke, fuchsior och pelargonier står där. Får vattnas ibland, oftare om det är varmt.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 17. Så beundransvärt med allt detta fixande och trixande och flyttande och bärande. Jag tror olivträd ska ha så mycket ljus som möjligt, så svalt som det går och ganska torrt. vid själva Medelhavet är det ju grymt torrt för det mesta. Har också alltid drömt om ett orangeri.

  SvaraRadera