Etiketter

Acaena microphylla kupferteppich adventsljus ajunga reptans akleja alchemillamollis alchemist alunrot amaryllis Aquilegia viridiflora astilbe astrantia major benved berberis bergenia blodfläder blommig fredag bokhäck boll-x bronsfänkål brun taggpimpinell brunette brunnäva buxbom chocolate soldier cikoria clematis cypress daggkåpa daglilja dahlia dammen doftpelargon elefantgräs entrerabatten eucalyptus fekor fetknopp fikonträd fjärilsbuske fototävling frilandshibiskus Fritillaria meleagris funkia Geranium phaeeum glaspärlebuske grodor gräsmatta gullregn happy first love hassel helichryssum hortensis hosta hyacint hyacinter hybridkejsarolvon hydrangea arb invincibelle häggmispel höstanemon höstsilverax höstöga idegran inez iris isranunkel jack frost julros järnek katalpa katsura kaukausisk förgätmigej kebnekajse kirskål klätterbenved kopparstarr kungsängslilja kärleksört lavendel ligularia ligularia dentata desdemona ljung lungört lysimachia atropurpurea lönn magnolia malus domestica golden hornet maskros million bells min lilla trädgård mint frost moodboard mossa murgröna mördarsnigel new dawn nora barlow näckrosor näva olivträd olvon ormbunke ormpil ormskägg ormöga ornithogalum palace purple palmlilja panteramaryllis paradisbuske peace pelargon perukbuske petunia pion plymspirea plättar i luften praktnäva praktvädd prydnadsapel prärien pumpa ricin ringblomma rododendron rosor rringblomma rödbladig revsuga rödlysing rönnsumak salza sambucus nigra black lace samobor schneewitchen sedum silverpäron skogsaster slingerpilört snödroppar snötörel solros spansknäva sparvhök stenparti stjärnflocka strutbräken summer snow tagetes taklök The alchemist thuja trappa tulipa turkestanika tulpaner vallmo viburnum burkwodii vildvin vindruvor vintergäck viol woodland x-boll yucca filamentosa

lördag 19 mars 2011

Tjuvstart eller......


.....eller min start som tjuv.
Jag blev med trädgård för sexton år sedan precis när jag skulle få mitt andra barn. jag upptäckte snabbt hur kul det var att ha en trädgård, som då när vi kom hit mest bestod av gräsmatta och sandlåda....Första åren gjordes inga drastiska förändringar utan barnen lekte på gräset och i sanden och jag höll mig till i rabatterna. Två barn till föddes och jag hade dagbarn och trädgården användes flitigt som lekplats av alla.
Men gräsmattan började kännas lite tråkig och tom men kassan var skral och att gå och köpa ett träd var inte att tänka på....
Då fick jag skott av grannens Rönnsumak...som jag planterade och skötte om....men de dog....flera gånger....
Tanken på en Rönnsumak släppte dock inte så när jag upptäckte rotskott från en rönnsumak ute i parken där vi bor så högg jag till en kväll.
Som en tjuv om natten gick jag ut med spaden i skymningen och grävde helt sonika upp ett skott....som jag planterade och vattnade, och det tog sig faktiskt......
Men som ni ser.....synden straffar sig självt.....Min Rönnsumak är inte precis så där rak och fin i stammen som jag skulle önska och det har tagit många år för den att växa upp tillräckligt för att ge lite skugga.
Tjuvstart är alltså veckans blommig fredagtema....20 kommentarer:

 1. Jag tycker det är en charmig form på trädet, har det haft några fina blomklasar o fin färg om hösten?
  Själv har jag blivit lovad plantor av en kollegas pappa i vår. Men de kanske växer rakt, eftersom de blir en gåva...
  Ha det gott!
  Lena

  SvaraRadera
 2. Hihi... åh, det är så skönt när det erkänns lite tjuveri både här och där :)) Då är det inte bara jag.... :)
  Jag förstår vad du menar med att du vill ha en rak stam, även om den är väldigt charmig ändå. Jag har haft Rönnsumak men dels så drog rådjuren upp dem och till slut gav jag upp och tog bort dem helt å hållet, men det är ett vackert träd och jag har sett dem i grupp om tre som tak över en lund och då blev jag förälskad i dem :)

  Tror vi har samma trädgårdshistoria, med liten täppa, småbarn m.m. Nu är äntligen trädgården min! :)

  Ha det så gott :)

  SvaraRadera
 3. Haha, det var en kul historia, och säkert inte ovanlig.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Jamen den har ju en personlig stil! (Planerar själv att ta med spaden en mörk kväll i vår.... )

  Kram!
  Stina

  SvaraRadera
 5. Gör inget att den inte är rakt tycket jag.
  Gillar det trägdet för det är fint hela säsongen och finast blir det till hösten.
  Ha en skön söndag
  Annika

  SvaraRadera
 6. Så mycket personligare med ett träd som inte är helt rakt :-) Å vilken rolig historia...... Hihi..... kan riktigt se hur du smyger ut för att få tag på skottet.... Fniss..... jag har också grävt upp ett skott, eller det var en stor rugge av en perenn som växte mer eller mindre vilt i ett slags industirområde. Åkte dit i skymningen jag med.... och högg upp plantan. Det satt fast som bara den, och jag var livrädd att någon skulle ifrågasätta vad jag gjorde.... :-)

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 7. Kul historia ;-)... Själv har jag gjort motsatsen...När barna var små var vi mycket i Hammars Park - ett år tog vi med jättemånga vintergäcksfrön och sådde under buskar. Nu växer där ett helt bestånd! Man måste få busa lite tycker jag...

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 8. Hrm vad ska man säga? Jag tror kommunen blev glad att du befriade dem från ett rotskott. Om några år kommer du att förstå varför. Hoppas du har någon som vill ha dem då;)
  Eva

  SvaraRadera
 9. Tycker det är väldigt charmigt när den inte är helt rak :) Kram Suss

  SvaraRadera
 10. Ajajaj! Men den skulle säkert ändå tas bort så du bara hjälpte till lite... Jättefin form på den! /Katarina

  SvaraRadera
 11. Men åh så charmig den är! Tack för en härlig historia!
  Hélena

  SvaraRadera
 12. Ha ha, vilken härlig tjuv du är! Och stöldgodset har en stor charmpotential tycker jag.
  Kram

  SvaraRadera
 13. ...fast jag tyckte att den var jättefin med krokig stam! :-)

  Kram

  SvaraRadera
 14. Faktiskt en riktigt rörande story. Där rönnsumak trivs bildar den flitigt rotskott och antagligen trivdes den där du hittade rotskottet.
  Generellt kan man ju också säga att buskar som bildar rotskott är ena riktiga överlevare och ofta även riktiga plågor.
  Hos dig har den tagit sig och vuxit till sig. Jag har väl aldrig sett en rakstammig rönnsumak eftersom den är en buske och inte egentligen något träd.
  Din ex ser fin ut och har ett mer spännande uttryck än en rakstammig dito.
  /Anja

  SvaraRadera
 15. Tycker det är en bra historia och jag tror vi är flera som känner igen oss. Vad är det för hus bakom trädet Höns?//Britt

  SvaraRadera
 16. hahhaa, det var en rolig historia! jag tror det är ganska många som har varit och grävt upp skott på allmänna platser =)
  den ser fin ut tycker jag, personlig!

  kram
  susanne

  SvaraRadera
 17. Härlig tolkning av temat. Jag gillar också din sumak!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 18. Fniss...vilken härlig story!
  Trädet har dock en charm och du får vara glad över att det lever ..blink, blink..
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 19. Tihi...det skulle ha kunnat vara jag...jag har allt knyckt en del blomskott och fröer i mina dar...

  SvaraRadera